maanantai 29. syyskuuta 2014

Goslar

Heissan!
Viime viikon kohokohta oli ehdottomasti ekskursio läheiseen pikkukaupunkiin Goslariin. Se on vanha kaupunki reilun tunnin ajomatkan päässä ja me päästiin sinne ilmaiseksi tilausbusseilla. Oikeastaan pysähdyttiin ensin toiseen pikkukaupunkiin, Rammelsbergiin. Syy pysähdykseen oli vanha kivilouhos, jonne päästiin opastetulle kierrokselle. Siellä mentiin keltaiset kypärät loistaen muuten pimeissä ja kosteissa tunneleissa syvällä vuoren sisällä ja täytyy kyllä sanoa, että kypärät oli aikas kätevät, koska siellä pimeydessä matalaa ja epätasaista kattoa oli vaikea hahmottaa! :D Keltainen kypärä oli ihan likainen kierroksen jälkeen - onneksi siis katto otti kypärään lähikontaktia eikä päähän!
Louhos ei siis enää ole käytössä, mutta se on vuosisadat rikastuttanut aluetta hurjasti ja pikkukaupunki on kuuluisa juuri tästä kivenlouhinnasta. Vuoren uumenista onkin kaivettu mm. kultaa, hopeaa, kuparia ja mitähän ne kaksi muuta nyt sitten oli...? Opas, perinteinen vanha saksalainen mies, pisti meidät piruuttaan hokemaan sitä viiden aineen sarjaa tylsistymiseen asti, mutta olen nähtävästi vain hokenut "hauki on kala":a kun en nyt kuollaksenikaan muista niitä kahta muuta :D
Nojaa, kierroksen jälkeen suunnattiin takaisin bussiin ja kohti Goslaria. Se on todella idyllinen ja sodan tuhoilta säilynyt 40 000 asukkaan saksalaiskaupunki, jossa talot on suoraan keskiajalta! Kivilouhoksen tuoma vauraus näkyin kaupungissa, jossa taloissa on kauheasti koristeluita ja kultaa yms ja Goslarin-Rammelsbergin alue onkin maailman suurimpia UNESCON perintökohteita. Goslarissa käpsiessä tuntuu kuin olisi aikakoneella siirtynyt satoja vuosia taaksepäin, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa kovin positiivista kokemusta! Nähtiin myös Siemens-suvun omistama talo, joka on siis ollut suvulla jo satoja vuosia ja vieläkin siellä kuulemma vuosittain Siemensin suku kokoutuu. Onneks suvulla on rahaa, koska pelkkä yhden seinän restaurointi maksoi kuulemma n. 500 000 €....!
Kaupungissa meille oli taas tarjolla opastettu kaupunkikierros, jossa nähtiin mm. talon kulmilla korkella oleva patsas rahaa ulostavasta pojasta, ja kuulemma rahaton mies (huom, ainoastaan miespuolinen henkilö!) voi kiivetä patsaan kohdalle alasti ja jo alkaa hänkin ulostaa rahaa... Mielenkiintoinen stoori, onkohan onnistunut ikinä? Nojaa, Göttingeniin kun matkustaa, on ehdottomasti käytävä myös Goslarissa!


Kuvan kansalaisuudet: puolalainen, suomalainen, bulgarialainen ja ranskalainen :)

Tästä portista päästiin vuoren SISÄÄN!

                                                                              Kivimuseo
                                                    Talon pinta on kokonaan käsinmuotoiltua kiveä!
Tuo punainen ovi on kuulemma anopin ovi :D


Goslar oli täynnä lämpimästä ilmasta nauttivia turisteja )


En tiedä, onko talot vanhuuttaan niin käyriä vaiko sen takia, että nälkävuosina kaloreita oli jostain saatava ja niimpä kaljaa rakastavana kansana nälkäiset ihmiset päättivät täyttää päivittäisen kalorintarpeen juomalla 2 LITRAA kaljaa päivittäin....

Sunnuntaina olikin sitten tosi lämmin päivä (+21), mutta auringossa oli paljon lämpimämpää, joten käppäilin keskustassa t-paidassa ja aurinkolasit päässä, mikä oli kämppikseni mielestä täysin absurdia, koska syyskuussa ei kuulemma voi kävellä t-paidassa ulkona. Totesimpa siihen, että ei kuukaudella väliä, jos on lämmin, kävelen t-paidassa. Lämmöstä kun ei Suomessa saa nauttia kuin harvakseltaan - kuka tietää, jos vaikka kesäkuussa tai syyskuussa sataisi lunta!! ;)
No, jos totta puhutaan, niin olin kyllä oikeasti ainoa, joka niin vähällä varustuksella kulki kaduilla... :D Kaupunki oli muuten ihan täpö täynnä, koska siellä oli Gänselieselfest: musiikkia, ruokaa, kaljaa yms ja normaalista poiketen kaikki kaupat oli sunnuntaina auki. Siinäpä syy meidäkin kaupunkikierrokselle, päätettiin nimittäin käydä ostamassa koripallo, koska takapihalla on koriskenttä. Kiva 170 senttisenä kääpiönä pelata 2-metristä jättiläistä vastaan :D No ainakin oli tosi hauskaa ja vapaaheitotkin upposi yllättävän hyvin :)


Kaupungin hulinaa :)


 Ach (jep, huomatkaa saksalainen kirjoitusasu ;)), vihdoinkin tilaamani lenkkarit oli saapunu ja pääsin heti testaamaan niitä!

                                          
                                                                                     Jee koris on kivaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti