sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Göttingen

Ajattelin kirjoittaa hieman itse kaupungista :) Käväisin siis raatihuoneella yksi päivä ja kämppisten varoittelusta huolimatta jonotusaika oli vain n. 10 min ennen kuin sain asiani hoidettua (yleensä kuulemma monta tuntia :D), mutta ehdin siinä ajassa kuitenkin hieman tutustua kaupunkia käsittelevään tilastolehtiseen. Tässä vähän infoa teillekin :)

-13,4 C: Kylmin mitattu lämpötila
5:nneksi suurin kaupunki osavaltiossa (Ala-Saksi, Niedersachsen)
34,5 C: korkein mitattu lämpötila
45 kpl (!!!) Georg-August yliopistosta valmistuneita nobel-palkinnonsaajia
426 m: korkein kohta (varmasti nämä takapihalta aukeavat lenkkimaastot, jossa käyn juoksemassa!)
120 km: Hannoveriin
270 km: Hampuriin
280 km: Dusseldorfiin
340 km: Berliniin
400 km: Stuttgartiin
953: kaupunki perustettu
1500-luvulla: yliopistoa edeltänyt koulu perustettu
1700-luvulla: nykyinen yliopisto perustettu
1718 km: Opiskelijakylästä Soukanniemeen :)
130 000: asukkaita Göttingenissä


Opiskelijoiden suuri määrä näkyy selkeästi väestöpyramidistä :)

                                               Göttingen on aika vehreä kaupunki :)
Täällä on myös säilynyt paljon vanhoja rakennuksia

                                             Kumpparit ja nahkahanskat on kuulemma ihan must täällä!

                                                                                



Eli kauhean kylmä täällä ei siis talvisin ole, mutta lunta sataa. Muutenkin täällä sataa vettä ainakin paikallisten mielestä kovin usein, mutta itse en ole ainakaan vielä sitä mieltä. Onneksi kuitenkin otin kumisaappaat mukaan :)
Mitäs muuta voisin kaupungista kertoa? Niin! Keskustorilla on sellainen patsas (täällä seisoo patsas joka nurkassa!), Gänseliesel nimeltään, jota sanotaan maailman eniten suudelmia saaneeksi tytöksi nimittäin täällä Göttingenissä on sellainen tapa, että jokainen tohtoriksi valmistunut sukupuolesta riippumatta vie kukkia patsaan koriin ja suutelee patsasta poskelle. Ja tohtoreitahan täällä kaupungissa riittää, kori on lähes aina täynnä kukkia ja itsekin olen nähnyt, kun eräs vastavalmistunut vei kukkia ja suuteli patsasta, ympärillä oli kasa miehen kavereita shamppanjapullot kädessä ja turisteja kamerat esillä :) Soluttauduin siis puhelimeni kanssa hyvin joukkoon, vaikka kovin lähelle en kehdannutkaan mennä.

Gänseliesel ja kukat


Vastavalmistunut, patsas, juhlijat ja turistit :D

Ainiin, meillä oli täällä myös yksi päivä vähän kränää, sillä yksi kiinalaisista kämppiksistäni oli hyvin ärtynyt siitä, että sen sellainen todella vanha ja likainen rautahommeli, jolla hän ilmeisesti pesee pannuja tms oli suursiivouksen aikana heitetty pois. Itse onneksi olen (vielä) hyvää pataa näiden kiinalaisten kanssa, mutta yksi asukkaista, talon "puheenjohtaja" (hassu virka, jokaisella talolla on tällainen ja ne kokoontuu aina välillä puimaan opiskelijakylän asioita) sai hieman valitusta osakseen. Lisää sanomista kiinalaisilta kuulemma tulee, kun yksi saksalainen kämppis kutsuu synttäreidensä kunniaksi 6 kaveriaan tänne mutamaksi päiväksi juhlimaan. Mitenköhän aikoo ne majoittaa, kun meillä on vaan 3 sohvaa ja mäkin ilmoitin, että mun kainaloon ei sitten ketään majoiteta :D Nojaa itselläni ei ainakaan vielä ole ollut kiinalaisten kanssa ongelmia ja nekin aina kovin kohteliaasti mulle moikkailee ja vaihtaa kuulumisia. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan! :)
Nyt pitääkin lähteä lenkille, kun en sitten tiedä, että milloin seuraavan kerran ehdin tai jaksan, koska kielikurssi oheisine ohjelmineen on niin kovin tiivis, onneksi sinnekin oli tosin välillä laitettu urheilua ohjlemaan :)


Loppukevennyksenä tällainen, mun kämppis lähetti tän mulle, koska teen huolimattomuuttani aika paljon sanajärjestysvirheitä kun kirjoitan saksankielisiä WhatsApp viestejä :D Se on ottanut tehtäväkseen parantaa mun kielitaitoa, mistä olen kyllä tosi kiitollinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti