lauantai 13. syyskuuta 2014

Welcome Day & saksalaista byrokratiaa

Hallo!

Mistähän sitä taas aloittaisi? Olen täällä saanut aikani hyvin kulumaan, vaikka koulun puolesta ei ole muuta ohjelmaa ollutkaan kuin Welcome Day maanantaina. Se oli siis vaihtareille tarkoitettu päivä, jolloin koulua esiteltiin, saatiin eilaisia papereita täytettäväksi, kierreltin koulussa ja kaupungilla, ei mitään kovin ihmeellistä. Ihmeellisenä sitten taas pidän ensinnäkin sitä, että ensinnäkin tänne on tullut vaihtareita ilman minkäänlaisia saksantaitoja, mutta toiseksi ihmettelen myös eräiden rohkeutta tulla opiskelemaan vieraaseen maahan, kun englantikaan ei juuri suju saksasta puhumattakaan. Sainkin sitten auttaa kaikkia siinä ympärillä istuvia täyttämään erilaisia lappusia :D Eipä se mua haittaa, hyvä vaan, jos voin jollekin olla avuksi! Hieman voisinkin tässä avata saksalaista byrokratiaa: jokaisen on käytävä kaupungintalolla ilmoittautumassa kaupungin uudeksi asukkaaksi, ei ainoastaan ulkomaalaisten - kauhean vanhanaikaista! Myös autot yms. pitää rekisteröidä erikseen siellä ja rekisterikilvet pitää vaihtaa joka kerta uteen kaupunkiin muuttaessa! Suomessahan muuttoilmoituksen voi kätevästi tehdä parissa minuutissa netissä.... Sitten täällä pitää avata saksalainen pankkitili, jotta vuokran voi maksaa... Ja visa electronillahan täällä ei juurikaan missään makseta. Luulin Saksan olevan high-tech -maa, mutta taisin erehtyä! Nojaa, oikeastaan kyse on kuulemma aika pitkälti traditioista ja siitä, että saksalaiset eivät juurikaan luota elektroniseen maksamiseen. Haha, yksi toinenkin ihmeellinen tapa täällä: kävin keskiviikkona kaupungintalolla n. 13 aikoihin vain huomatakseni, että joka keskiviikko se suljetaan jo kello 12.00, kun muina päivinä se on kello 18.00 asti auki. Ihmettelin tätä kovasti kämppiksilleni, jotka vain totesivat, että voi ei, he eivät tajunneet, että nyt on keskiviiko, muuten olisivat ilmoittaneet mulle. Täällä siis jostain kumman syystä moni liike/virasto/lääkärinvastaanotot etc menevät keskiviikkoisin jo puolenpäivän aikoihin kiinni. Nojaa, maassa maan tavalla.
Mitäs muuta olen täällä puuhaillut... Leffassa olen käynyt ja treenailemassa päivittäin, tässä lähellä on iso urheiluhalli, josta löytyy kaikenlaista kivaa kiipeilystä uimahalliin ja kuntosaliin. Olinkin toissapäivänä kämppikseni kanssa salilla ja vieläkin tuntuu lihaksissa!! :D Maanantaina alkaakin sitten 4 viikkoinen kielikurssi: 8h päivässä opiskelua ja iltaisin ja viikonloppuisin erilaista ohjelmaa leffailloista kansainvälisiin iltoihin (pitää siis valmistella joku lyhyt hauskahko esitelmä Suomesta) ja reissuja lähialueiden nähtävyyksiin, joten kiirettä pitää!! Sanoinkin jo kämppiksilleni, joiden kanssa olen täällä paljon viettänyt aikaa, että kohta mua ei enää kotona näykään, mutta he varasivat mut jo muutamaksi illaksi itselleen synttärijuhlia varten yms :D Sitten olen myös viettänyt aikaa yhden ranskalaisen vaihtarin kanssa ja stereotypioiden vastaisesti sillä on hirveän hyvä kielitaito niin saksassa kuin englannissakin ja venäjääkin se on opiskellut. Hauska ranskalainen aksentti sillä tosin on - h:ta hän ei lausu ollenkaan :D "(H)Allo Lotta! Ic(h) (h)abe mein (H)Andy gefunden!"
Hänen kanssaan olenkin käynyt kaupungilla, koulussa syömässä ja tänää mennään leffaan. Hän asuu tässä samassa rivarissa, mutta tässä on yksi solukämppä välissä, eli naapureita ollaan :)
Asumisesta tulikin mieleen, että meillähän käy täällä 2 krt viikossa siivooja! Kylppäri pestään joka käynnillä, mutta keittiö "vaan" kerran viikossa. Kylppärit onkin yllättävän siistit aina (tosin eihän sitä tiedä, että miltä ne sitten näyttää, kun kaikki me 11 asukasta ollaan täällä), mutta keittiön siisteys on ihan yhteydessä siihen, että onko tämä yksi kämppikseni kotona vai ei - sillä kun on tapana jättää tiskit tiskaamatta. Eilen eräs kiinalainen kämppis kysyikin, että onko tämä em. ollenkaan kotona, kun keittiö on pysynyt niin siistinä viime aikoina. Ja eihän se ole kotona, vaan vanhempiaan moikkaamassa :)
Mutta nyt pitääkin tästä lähteä, että ehdin koululle lounastamaan ranskalaisen kanssa, alkuillasta salille kämppisten kanssa ja illalla leffaan :)


Koulun juomavalikoima, bissekään ei puuutu ;)

 Kouluruokaa, lohipasta ja vihreä salaatti maksoi 2,65 € ja hedelmäsalaatti vähän ekstraa
                                                     Taideteos keskellä kampusta :) (pyöräilijä)
                                                    Koululle menossa :)

                                                   Namm, täältä saa hyvää kahvia ainakin jenkkikahviin verrattuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti